Goedkoopste tuin vazen

Veelgestelde vragen over olijfbomen

Geplaatst op

Door de slechte oogst dit jaar is de productie van olijven veel in het nieuws. Wist je dat je ook in Nederland olijven kunt kweken? Om je te informeren geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Geeft de boom groene of zwarte olijven?

Dat is een kwestie van rijping. Alle olijven die aan de boom achterblijven, zullen uiteindelijk zwart rijpen. Olijven kunnen in elk stadium van rijpheid worden ingemaakt. Rijpe, groene olijven worden geplukt in een bepaald stadium van bloei: wanneer het sap binnenin verandert van helder naar melkachtig. Olijven die gebruikt worden voor olie blijven meestal aan de boom totdat er in ieder geval enige kleurverandering heeft plaatsgevonden. Zwarte, rijpe olijven kunnen aan de boom worden gerijpt of groen geplukt en tijdens de verwerking zwart worden.

Zijn de olijven geschikt voor olie of om te eten?

Waar olijven ook worden geteeld, bijna elke ras wordt gebruikt voor zowel consumptie als olie. De meeste soorten hebben geen primaire commercieel doel. De uitzondering op de regel zijn enkele cultivars die zeer weinig olie produceren en dus over het algemeen alleen als eetbaar product worden gebruikt, zoals bij olijven die in Egypte worden gekweekt.

Hoe lang voordat ik fruit krijg?

Dat hangt samen met het ras. Sommige bomen beginnen al op jonge leeftijd (ongeveer 3 jaar) met de vruchtvorming. Andere cultivars maken pas vruchten als ze vijf tot twaalf jaar oud zijn. De meeste olijfbomen produceren geen vruchten zonder bestuiver van een andere cultivar. Er zijn ook niet-vruchtbare cultivars van olijven.

Hoeveel vruchten kan één boom dragen?

Middelgrote rassen dragen op volwassen leeftijd ongeveer 15 of 20 kilo fruit per jaar. Grotere cultivars kunnen tot 50 kilo fruit per seizoen dragen en de grootste soorten kunnen bijna een ton fruit per jaar produceren.

Kunnen ze worden geteeld in koude klimaten?

Sommige mensen telen olijven op plaatsen waar de winters erg koud zijn, maar ze nemen extreme maatregelen om hun bomen te beschermen tegen lage temperaturen. Olijfbomen vragen veel licht en ruimte.

Moeten olijfbomen droog worden gehouden?

De olijfbomenteelt is grotendeels hetzelfde als bij elke andere boom. Hoewel de olijfbomen bestand zijn tegen droogte, hebben ze een licht vochtige, maar niet doorweekte grond nodig. Bomen die onder water staan, zullen niet tot hun potentieel groeien en gaan geen vruchten dragen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze teksten voor inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ goedkoopstetuinvazen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden